Ερώτηση για Αγροτικά Ιατρεία

Ο Βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και άλλοι είκοσι (20) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας Αγροτικών Ιατρείων και την ανάγκη βελτίωσης τους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

ΘΕΜΑ: Αναμόρφωση θεσμού Αγροτικού ιατρού

Κύριε Υπουργέ,

Η προσφορά του θεσμού του αγροτικού ιατρού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο είναι συχνά τα φαινόμενα παραπόνων των πολιτών της υπαίθρου από πλημμελή ιατρική κάλυψη που οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως:

  1. Μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ αποχώρησης του προηγούμενου και εμφάνισης του νέου ιατρού. Λόγω της εκπαίδευσης του στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, αυτός ο χρόνος φτάνει τους 4 μήνες σε ακραίες περιπτώσεις. Αυτό ωστόσο είναι δυσβάσταχτο στα μονοθέσια ιατρεία.
  2. Έλλειμμα κάλυψης από το γεγονός ότι οι αγροτικοί ιατροί, συνήθως διαμένουν στις μεγαλύτερες πόλεις, μακριά από τις περιοχές ευθύνης τους.
  3. Ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής ή κτιριακής κατάστασης των αγροτικών ιατρείων.
  4. Αν η πολιτική ηγεσία προγραμματίζει αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας του θεσμού, με βάση τις υψηλές προσδοκίες της υπαίθρου.
  5. Αν προγραμματίζεται η ολοκληρωτική αντιμετώπιση του ζητήματος της υποδομής των αγροτικών ιατρείων.

Για αυτούς τους λόγους ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:

Οι ερωτώντες Βουλευτές