Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό 2010

«Έχουμε να κάνουμε με έναν Προϋπολογισμό χωρίς προοπτική, ανακολουθιών, διαψευσμένων προσδοκιών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και χαμένων ελπίδων

Μετά από δύο μήνες περίπου από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου συζητούμε τον Προϋπολογισμό του 2010.

Έναν Προϋπολογισμό που πέρα από την ουσιαστική του αξία και σημασία, που έχει κάθε χρόνο αυτή η συζήτηση, φανερώνει και υποδηλώνει μια άλλη σειρά ζητημάτων. Όπως είναι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης, η ανακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων, οι πραγματικές προθέσεις της για την Οικονομία των επόμενων χρόνων και στο τι μπορεί να προσδοκά ο πολίτης σε όλους τους τομείς, πέρα από αυτήν.

Πέρασαν ήδη οι εξήντα περίπου από τις περίφημες «πρώτες εκατό ημέρες». Και αξίζει σαν μια πρώτη απολογιστική ματιά να διαπιστώσει ο καθένας τι έγινε από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα. Ή τι δεν έγινε.

Η πρώτη προτεραιότητα που είχε αυτή η Κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κατ’ αυτήν ζήτημα που θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας, ήταν να τιμωρήσει τα παιδιά των 500 και 600 ευρώ, τα παιδιά των stage. Καταδικάζοντας 35.000 νέους και νέες που μέσα από αυτά τα προγράμματα, προσπαθούσαν να επιβιώσουν και να θεμελιώσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Στις πρώτες κιόλας ημέρες του βίου της αυτή η Κυβέρνηση βρήκε μπροστά της τα κλειστά λιμάνια, αποτέλεσμα των δημαγωγικών προεκλογικών συμπεριφορών της.

Φρόντισε αμέσως να αυτοδιαψευσθεί σχετικά με τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του ΟΤΕ.

Με καθαρά επικοινωνιακούς χειρισμούς, μιας «τάχα» διαδικτυακής διαφάνειας, αυτοκαταδικάστηκε σε ελλιπή λειτουργία των Υπουργείων, Περιφερειών και Οργανισμών. Χωρίς Γενικούς Γραμματείς, περιφερειάρχες και άλλους κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, για να καταλήξει σταδιακά και πάλι στη γνωστή. δοκιμασμένη συνταγή των κομματικών στελεχών.

Μετά από τις κραυγαλέες προεκλογικά κορώνες και καταδίκες των έκτακτων εισφορών και του ΕΤΑΚ, έρχεται τώρα να επιβάλλει έκτακτη εισφορά μέσω του ΕΤΑΚ.

Η προσπάθεια επίλυσης του Ασφαλιστικού, με ήπιες πολιτικές, που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση και βρήκε ακραία αντίδραση από την τότε Αντιπολίτευση, έρχεται σήμερα να χαρακτηριστεί σαν ελάχιστη και να έχουμε ένα νέο άνοιγμα του θέματος με έναρξη διαλόγου από προχθές.

Μετά την επί σειρά ετών κατηγορία για υπερβολικούς έμμεσους φόρους, έρχεται να επιβάλλει πολλαπλάσιους τέτοιους και να αυξήσει τους ήδη υπάρχοντες.

Το υπεσχημένο επίδομα φτώχειας των 500 έως και 1300 ευρώ, γίνεται σήμερα ένα πενιχρό, μετά βίας, 300 και 400 ευρώ.

Η καθιερωμένη ετήσια για πέντε χρόνια, ανάγκη επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που η προηγούμενη Κυβέρνηση πέρυσι έδωσε, φέτος θεωρείται περιττή πολυτέλεια. Και έτσι δεν δίνεται.

Η ανάγκη λήψης μέτρων μόνιμου χαρακτήρα καθιστά, αυτόν το Προϋπολογισμό, πριν ακόμη ψηφιστεί αναληθή και ουσιαστικά ανατρέψιμο.

Η περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν», που προεκλογικά κυριαρχούσε από την τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, σήμερα γίνεται «δεν υπάρχουν χρήματα και πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Οι πρώτες εξήντα μέρες αυτής της Κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια Κυβέρνηση θεαματικών υποχωρήσεων, αναξιοπιστίας και έλλειψης συντονισμού.

Μια Κυβέρνηση που ουσιαστικά αδιαφορεί και δεν λειτουργεί για τον Έλληνα πολίτη.

Πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και ακόμη οι αγρότες δεν έχουν εισπράξει τις Κοινοτικές Επιδοτήσεις, όταν σε όλα τα προηγούμενα τελευταία έτη, αυτήν την περίοδο είχαν δοθεί όλα τα χρήματα που αυτοί εδικαιούντο.

Μπαίνουμε στο χειμώνα και οι αγρότες παρέδωσαν την παραγωγή τους και ακόμη δεν έχουν εισπράξει ούτε την προκαταβολή, από τις ούτως ή άλλως, πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.

Το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών, με το οποίο περίπου 8.500 νέοι αγρότες που υπέβαλλαν αιτήσεις ένταξης, σκόπιμα έχει παγώσει, με αποτέλεσμα ενταχθέντες, επιλαχόντες και υποψήφιοι να βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και αδιέξοδα. Με τη δικαιολογία ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν δέσμευσε τα απαιτούμενα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Και το ερώτημα είναι: «Τι κάνει η παρούσα Κυβέρνηση;”. Διαπιστώσεις;

Και για όλα αυτά η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως. Και ο αγροτικός κόσμος διαπιστώνει το πόσο ξεγελάστηκε όταν θυμάται, ότι μόλις πριν κάποιους μήνες, υπήρχε το πακέτο των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκε από την απελθούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα συλλαλητήρια στις αγροτικές περιοχές.

Οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από αγροτικές περιοχές, καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι λέω, Σε λίγο δεν θα μπορούν να επισκεφθούν τις περιφέρειες τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και από την Κομισιόν. Εξάλλου και ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος στις προεκλογικές του ομιλίες.

Παρόλα αυτά συνέχιζε να υπόσχεται ότι μπορούσε κανείς να σκεφτεί.

Τώρα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα και τις πιέσεις της Κομισιόν και καλείται να πάρει δυσάρεστα μέτρα.

Το κόστος αυτής της αναξιοπιστίας θα είναι πολύ μεγάλο και θα το πληρώσει η χώρα.

Το 2004 το ΠΑΣΟΚ μας κατηγόρησε ότι κάναμε την «απογραφή». Σήμερα το ίδιο κάνει «καταγραφή». Και πολύ καλά κάνει. Αλλά, αλλοιώνει προς τα πάνω συνειδητά το έλλειμμα, από 8,2% , όπως με στοιχεία απέδειξε ο Εισηγητής μας, σε 12,7%, με λογιστικές πρακτικές.

Μεταφέρει για την επόμενη χρονιά τα έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζει δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, που θα μπορούσαν να γίνουν το 2010.

Έτσι αυξάνει το έλλειμμα, χωρίς να λογαριάσει ότι αυτή η πρακτική όχι μόνον εκθέτει τη χώρα, αλλά και της δημιουργεί προβλήματα. Προβλήματα σκληρής επιτήρησης από την Κομισιόν.

Και την ευθύνη γι αυτό την έχει αποκλειστικά αυτή η Κυβέρνηση.

Που στην προσπάθεια της να βρει άλλοθι για την εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων και την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων, καταδικάζει τη χώρα.

Και μάλιστα αντί ολοκληρωμένου σχεδίου, συγκεκριμένων μέτρων και συγκροτημένης πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, εξαγγέλλει Εξεταστικές Επιτροπές για την Οικονομία! Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί υπευθυνότητα και ηρεμία και όχι ένταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Εάν με λίγες φράσεις θα έπρεπε κάποιος να χαρακτηρίσει αυτόν τον Προϋπολογισμό, αυτές θα μπορούσαν να είναι, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν Προϋπολογισμό προσωρινό, αφού όπως ήδη έχει προαναγγελθεί θα υπάρξει και συμπληρωματικός, χωρίς προοπτική, ανακολουθιών, διαψευσμένων προσδοκιών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και χαμένων ελπίδων.

Και σαν τέτοιο είναι περιττό να σας πω ότι τον καταψηφίζω.