Επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας κ. Ρουσόπουλο Θεόδωρο

ΠΡΟΣ κον Υπουργό Επικρατείας Ρουσόπουλο Θεόδωρο

Αθήνα, 24 Αυγ 06

Κύριε Υπουργέ.

Σας διαβιβάζω επιστολή, που μου έχει κοινοποιηθεί, εκπροσώπων τοπικών Ραδιοφωνικών Σταθμών και ΜΜΕ του Νομού Έβρου και αφορά στην κλήση τους για απολογία από το ΕΣΡ στις 29/8/06, λόγω χρήσης δεύτερου κέντρου εκπομπής στην περιοχή ΠΥΘΙΟ Ν. ΕΒΡΟΥ ή στην ΠΛΑΚΑ Ν. ΈΒΡΟΥ.

Κρίνω σκόπιμο να σας γνωρίσω τα εξής:

  1. Οι υπογράφοντες εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ του Νομού.
  2. Η γεωγραφία του Νομού ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ το ελάχιστο τη χρησιμοποίηση του δεύτερου κέντρου εκπομπής στο ΠΥΘΙΟ ή στην ΠΛΑΚΑ, διότι άλλως υπάρχει αδυναμία κάλυψης των 4/5 του Νομού.
  3. Για πλήρη κάλυψη του Νομού Έβρου απαιτείται και η χρησιμοποίηση τρίτου κέντρου εκπομπής ( στο Βόρειο άκρο τμήμα του), εάν επιθυμούμε να ομιλούμε για Ελληνική παρουσία στα ερτζιανά επί Ελληνικού Εδάφους.
  4. Ο ραδιοτηλεοπτικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής, είναι κυριολεκτικά «αλωμένος» από τους Τουρκικούς, κυρίως και Βουλγαρικούς, δευτερευόντως, σταθμούς.

Κύριε Υπουργέ.

Είναι δεδομένη η ανεξαρτησία του ΕΣΡ. Καθώς επίσης και η ορθά κατοχυρωμένη μη δυνατότητα οιασδήποτε παρέμβασης στο έργο του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία δεν οφείλει:

  1. Να διασφαλίζει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ.
  2. Να στηρίζει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ιδίως σε περιοχές όπως ο Νομός Έβρου, όπου αυτά επιτελούν επιπροσθέτως και Εθνικό έργο.
  3. Να μεριμνά για την ισότιμη αντιμετώπιση ως ακροατών ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του Νομού.

Με αυτό το σκεπτικό, η συνημμένη επιστολή αποτελεί δίκαιο αίτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και μέσα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ή και με την πρόβλεψη βελτίωσης του, να εξασφαλιστούν όλα τα προαναφερθέντα.

Πάντως, ούτως ή άλλως, σε αυτή τη «δοκιμασία» της 29ης Αυγούστου που καλούνται να υποστούν οι ενδιαφερόμενοι, η Πολιτεία, δι’ υμών, οφείλει να τους στηρίξει.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΒΡΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ