Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμενοι στο αίτημά μας για την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ της ζημιάς που υπέστησαν οι σπαραγγοπαραγωγοί το 2008, λόγω μειωμένης παραγωγής, θέλουμε για άλλη μία φορά να τονίσουμε την μεγάλη οικονομική ζημιά εις βάρος των παραγωγών, εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών.

Για την ζημιά αυτή, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Σιώμος, εκπόνησε μελέτη-έρευνα, όπου αιτιολογείται πλήρως η ζημιά, λόγω μειωμένης παραγωγής σπαραγγιών.

Με το πόρισμά της, η επιτροπή των καθηγητών γεωπόνων, που όρισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, γνωμοδότησε αρνητικά σχετικά με την μειωμένη παραγωγή στα σπαράγγια. Όμως, η έρευνα της επιτροπής του Υπουργείου, δεν αποδίδει την πραγματική κατάσταση, εξ αιτίας του πολύ μικρού δείγματος σπαραγγοπαραγωγών από τους οποίους συγκέντρωσε στοιχεία και εκτίμησε την ζημιά.

Κύριε Υπουργέ,

Έχετε ιδίαν άποψη του μεγέθους της ζημιάς εξ αιτίας της μειωμένης παραγωγής, διότι και στον Νομό σας παρόμοιο είναι το πρόβλημα των σπαραγγοπαραγωγών.

Η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί, είναι πολύ μεγάλη, που καθιστά πλέον αδύνατη την συνέχιση της καλλιέργειας σπαραγγιών για το έτος 2009.

Ιδιαίτερα φέτος, που λόγω της παράτασης των υψηλών θερμοκρασιών του φθινοπώρου παρατηρείται για πρώτη φορά το φαινόμενο της προβλάστησης των φυτών, είναι πολύ πιθανό να έχουμε αρνητικές επιπτώσεις και στην παραγωγή του προσεχούς Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό έχει διαπιστωθεί και παρακολουθείται από τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ

Σας καλούμε, λοιπόν, για άλλη μία φορά να αποδεχθείτε το αίτημά μας για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των σπαραγγοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Με εκτίμηση

 1. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Ν. Έβρου
 2. Σταύρος Κελέτσης, Βουλευτής Ν. Έβρου
 3. Ιορδάνης Τζαμτζής, Βουλευτής Ν. Πέλλας
 4. Γιώργος Καλαντζής, Βουλευτής Ν. Καβάλας
 5. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Ν. Καβάλας
 6. Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης, Βουλευτής Ν. Καβάλας
 7. Αναστάσιος Καριπίδης, Βουλευτής Ν. Σερρών
 8. Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας
 9. Μιχάλης Χαλκίδης, Βουλευτής Ν. Ημαθίας
 10. Ηλίας Φωτιάδης, Βουλευτής Ν. Ημαθίας
 11. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Βουλευτής Ν. Ημαθίας
 12. Κώστας Κουκοδήμος, Βουλευτής Ν. Πιερίας