Επιστολή στον Πρωθυπουργό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Φεβ. 14

Οι βουλευτές της Θράκης κ.κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Αλέξανδρος Κοντός με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ζήτησαν την παρέμβαση του, ώστε να στηριχθούν άμεσα και με δίκαιο τρόπο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

 

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος

κ. Αντώνη Σαμαρά                                                                                                   

Αθήνα, 14/2/2014

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να ζητήσουμε την προσωπική σας παρέμβαση για ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα της Θράκης, για το οποίο οι αρμόδιοι Υπουργοί έως τώρα αδυνατούν να δώσουν λύση.

Από τον Οκτώβριο του 2013 στη Θράκη εμφανίστηκε η νόσος της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν στη μαζική θανάτωση χιλιάδων ζώων και στον προληπτικό εγκλεισμό μεγάλου μέρους του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της Θράκης, καθώς μικρό μόνο ποσοστό από αυτούς που επλήγησαν έχουν μέχρι σήμερα αποζημιωθεί και μάλιστα με ποσά μικρότερα από τα υποσχεθέντα, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί σειρά διαβεβαιώσεων για ταχεία και πλήρη αποζημίωση τους.

Αποτέλεσμα της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της κατάστασης είναι εκείνοι των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν να αδυνατούν να αναπληρώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και κατά συνέπεια να έχουν μηδενικό εισόδημα και σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος  των υπολοίπων, που υποχρεώθηκαν σε προληπτικό εγκλεισμό των ζώων τους, εξαιτίας αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά των απαραίτητων ζωοτροφών, αναγκάζονται να πωλούν τα ζώα τους σε εξευτελιστικές τιμές και υφίστανται δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Μάλιστα,  αρκετοί κτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν με σοβαρά ιατρικά προβλήματα, όπως καρδιακά νοσήματα, στα νοσοκομεία της περιοχής και οι διαμαρτυρίες στη Θράκη, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεχώς - και δικαίως - διογκώνονται.

Κατόπιν τούτων, σας παρακαλούμε να παρέμβετε στους συναρμόδιους Υπουργούς έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν.

 

Με τιμή

  1. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου
  2. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης        
  3. Αλέξανδρος Κοντός, Βουλευτής Ξάνθης