Επερώτηση του Βουλευτή σχετικά με την πορεία κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Ο Βουλευτής Ν.Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών,την Υπουργό Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων,σχετικά με την πορεία κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Επισυνάπτεται συννημένα το κείμενο της ερώτησης.

Από το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17/5/10

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

  • τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών
  • την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.
  • τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την πορεία κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

Μια από τις κυριότερες διακρατικές συμφωνίες των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτή της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Συμφωνία που μετά από δεκαέξι ολόκληρα χρόνια προσπαθειών και συζητήσεων κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί, το 2005. Συμφωνία που καθιστά τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο και παράγοντα και που αναβαθμίζει την γεωστρατηγική θέση της. Συμφωνία που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Θράκης και γενικότερα της Ελλάδας, τηρουμένων βεβαίως όλων των προϋποθέσεων και δεσμεύσεων που έχουν τεθεί και ελέγχονται κατά την πορεία υλοποίησης του έργου.

Το όλο έργο έχει απασχολήσει τα μέγιστα τόσο την πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό Έβρου, με αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, καθώς και το σύνολο της κοινωνίας με σκοπό τη διασφάλιση των καλύτερων αποτελεσμάτων από αυτό (διασφάλιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οικονομικά οφέλη και ευρύτερη συμμετοχή).

Ενώ η υλοποίηση προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, με ελάχιστες αποκλίσεις από αυτά, τις τελευταίες ημέρες με δημοσιεύματα του Τύπου διαφαίνεται η ακύρωση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε αρκετές Οικονομικές, κυρίως, Εφημερίδες, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, ο οποίος συνόδευε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντιεφ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία, σχεδιάζεται η συγχώνευση του αγωγού με τον αντίστοιχο του Σαμψούντας-Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα την κατάργηση του πρώτου.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η πορεία του όλου έργου της κατασκευής;
  • Εάν έχουν βάση τα ανωτέρω δημοσιεύματα και εάν είναι εν γνώσει των προθέσεων περί ακυρώσεως της κατασκευής. Έχουν ενημερωθεί αρμοδίως;
  • Ποια είναι η πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Μήπως εγκαταλείπεται η ιδέα κατασκευής του; Εάν όχι, πως θα αντιμετωπισθούν οι διαφαινόμενες δυσκολίες;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ