Επερώτηση του Βουλευτή για τις αποζημιώσεις των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών

11 Φεβ 11

ΟΜΙΛΙΑ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, Βουλευτή Ν.ΕΒΡΟΥ, στη Βουλή κατά την Επίκαιρη Επερώτηση σχετικά με «Αποζημιώσεις των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών»

«Πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2010 στους αγρότες»

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Στην παγκόσμια αγορά οι τιμές για το βαμβάκι είναι οι υψηλότερες της τελευταίας τριακονταετίας. Μέρα με τη μέρα οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Χαρακτηριστικά στις 24 Ιανουαρίου η διεθνής τιμή ήταν στα 185,70 αμερικάνικα σεντς η λίμπρα το εκκοκκισμένο βαμβάκι και μόλις την επόμενη ημέρα έφτασε τα 190,70 σεντς. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή πώλησης του εκκοκκισμένου βαμβακιού ξεπέρασε τα 3 ευρώ, ενώ η τιμή του σύσπορου (του βαμβακιού δηλαδή που παραδίδουν οι παραγωγοί στα εκκοκκιστήρια) αγγίζει σήμερα το 1 ευρώ.

Και όμως οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί δεν κατάφεραν να επωφεληθούν όσο θα μπορούσαν από αυτή την τρελή κούρσα των τιμών. Δεν κέρδισαν ανάλογα, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές σημειώνουν διψήφια ποσοστά ανόδου το τελευταίο δωδεκάμηνο. Τουναντίον ήταν οι χαμένοι της υπόθεσης.

Η ελληνική παραγωγή φέτος ήταν και μειωμένη σε σχέση με την αναμενόμενη (κατά περιοχές από -20% έως και -40%) στους 541.000 τόνους σύσπορο (170.000 εκκοκκισμένο) και ποιοτικά υποβαθμισμένη. Αιτία; Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές πέρυσι την άνοιξη αλλά και η ασθένεια του πράσινου σκουληκιού, που έπληξε την παραγωγή. Η τιμή που αγόρασαν το προϊόν τα εκκοκκιστήρια στη Θράκη ήταν κατά μέσο όρο 0,56 ευρώ, το κιλό σύσπορο, ενώ στη Θεσσαλία στα 0,62 ευρώ.

Από την άλλη είχαμε μια αύξηση στο κόστος παραγωγής, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

  • Αυξήθηκαν οι τιμές των εφοδίων, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα.
  • Αυξήθηκε η τιμή του αγροτικού ρεύματος, πάνω από 6%.
  • Αυξήθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 9% στο 13%.
  • Αυξήθηκαν οι εισφορές στον ΟΓΑ.
  • Αυξήθηκαν οι δυσκολίες χρηματοδότησης από την ΑΤΕ.

Το μόνο που δεν αυξήθηκε ήταν το εισόδημα του αγρότη.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Για το πόσο μειωμένη είναι η παραγωγή για τους λόγους που σας προανέφερα θα μιλήσουν όλοι οι συνάδελφοι. Αυτό όμως που μπορώ υπεύθυνα να σας πω, είναι ότι φέτος στο νομό Έβρου σε 178.000 στρέμματα καλλιέργειας βαμβακιού, παραδόθηκαν μόνο 18.500 τόνοι σύσπορου, (8.600 τόνοι στο Νότιο τμήμα του και 9.900 στο Βόρειο). Αυτά έναντι των 40.000 περίπου τόνων που η ίδια περιοχή παρήγαγε παλιότερα.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι πλημμύρες του ποταμού Έβρου. Όλοι θυμόμαστε το πολυπληθές κλιμάκιο των υπουργών που ήρθε τότε στο Νομό. Τις συσκέψεις, τόσο επί τόπου, όσο και στην Αθήνα, μάλιστα παρουσία του Πρωθυπουργού. Τις διαβεβαιώσεις για ΑΜΕΣΗ καταβολή των αποζημιώσεων. Που ακόμη όλοι τις περιμένουν δυστυχώς.

Αυτό που έχουμε είναι τι;

Ξανά διαβεβαιώσεις.

Διαβάζω.

Συνέντευξη Υπουργού κ. Σκανδαλίδη στις 15 Οκτωβρίου 2010, στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας. «Αποφασίσαμε να καλύψουμε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς και αυτούς που θα παραδώσουν λόγω της ζημιάς λιγότερα από 200 κιλά ανά στρέμμα, εξασφαλίζοντας την καταβολή του συνόλου της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Στις 10 Νοεμβρίου του 2010, δήλωση του Υφυπουργού του κ. Κουτσούκου στη Βουλή σχετικά με τις αποζημιώσεις «Θα είμαστε έτοιμοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πούμε στους αγρότες μας με πάρα πολύ λεπτομερή τρόπο πως θα αποζημιωθούν, ώστε να ξέρουν τι χρήματα θα πάρουν και πότε θα τα πάρουν».

Στις 2 Φεβρουαρίου 2011, την περασμένη εβδομάδα δηλαδή, από δημοσίευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, «Ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε τη δέσμευση του για ταχεία προώθηση της καταβολής των εξατομικευμένων αποζημιώσεων στους βαμβακοκαλλιεργητές για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις. Η οριστικοποίηση των αιτήσεων αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου, που ολοκληρώνονται οι παραδόσεις βάμβακος, και οι αποζημιώσεις θα γίνουν από τον ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις και από τα ΠΣΕΑ για το σκουλήκι». Λες και θα μπουν στο ζύγι πόσο φταιν οι βροχές και πόσο φταίει το σκουλήκι !!! Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πληρωμή στους παραγωγούς αναμένεται το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο του 2011».

Όλα αυτά πως μπορούν με μια λέξη να χαρακτηριστούν;

Εμπαιγμός;

Αν όχι, βρείτε μου μια άλλη.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Από ερώτηση που κατατέθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στη Βουλή, διαβάζω:

«Είναι κατανοητό λοιπόν ότι για προφανείς λόγους υπάρχει άμεση ανάγκη απόδοσης προς τον ΕΛΓΑ του παραπάνω ποσού, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει ταχύτατα στην πληρωμή του συνόλου των ζημιών που έπληξαν τις παραγωγές όλης της χώρας.

Η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων αποτέλεσε διαχρονικά σημείο τριβής της αγροτιάς με το κράτος.

Η σταδιακή εξάλειψη αυτού του προβλήματος ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους σε μια περίοδο που οι θεσμοί δοκιμάζονται στο σύνολο τους.

Πόσο μάλλον που στην εν λόγω περίπτωση οι καταγραφείσες ζημιές καλύπτονται σχεδόν στο σύνολο τους από εισφορές που έχουν ήδη παρακρατηθεί.

Σήμερα, όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, είναι κοινά αποδεκτό πως η επανασύνδεση μας με τη γη συνιστά θεμελιώδη αναπτυξιακή επιλογή για την πατρίδα μας. Με αυτή την οπτική η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων ξεπερνά κατά πολύ τη λογική της απλής διαχειριστικής πράξης και είναι ένα συγκεκριμένο βήμα που οδηγεί σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους αγρότες.

Με βάση τα πιο πάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν έχουν αποφασίσει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2010 στους αγρότες.»

Ποιοι υπογράφουν;

Είκοσι δύο (22) Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εάν κ. Υπουργέ δεν ακούτε τους αγρότες, εάν δεν ακούτε εμάς, τουλάχιστον ακούστε τους δικούς σας Βουλευτές !!!