Επερώτηση του Βουλευτή για την τραγική κατάσταση καθέτου άξονα Εγνατίας οδοόυ Κήπων-Ορμενίου στο Νομό Έβρου

Ο Βουλευτής Ν.Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων και τον Υπουργό Εσωτερικών,Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ,σχετικά με την τραγική κατάσταση καθέτου άξονα Εγνατίας οδού Κήπων – Ορμενίου στο Νομό Έβρου.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 7-5-2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

  • τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  • τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Τραγική κατάσταση καθέτου άξονα Εγνατίας οδού Κήπων – Ορμενίου στο Νομό Έβρου»

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθετος άξονας της Εγνατίας οδού, στο τμήμα που διασχίζει τον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο είναι ιδιαίτερα άσχημη.

Η υφιστάμενη κακή κατάσταση της οδού επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την πρόσφατη κακοκαιρία, προσθέτοντας νέα και σοβαρότερα προβλήματα στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η πρόκληση αγανάκτησης στους κατοίκους των περιοχών που διέρχεται η οδός, για την παραμέληση που υφίστανται από την Πολιτεία ακόμα και στον τομέα της ασφαλούς οδικής σύνδεσης και επικοινωνίας.

Η συγκεκριμένη οδός, που θεωρείται κάθετος άξονας της Εγνατίας και οδηγεί σε δύο συνοριακούς σταθμούς, και σύντομα σε τρεις, ενώ έχει αρχίσει να κατασκευάζεται από 20ετίας, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (τα τμήματα Διδυμοτείχου – Μάνδρας και Χειμωνίου – Ορεστιάδας Ν. Έβρου), ενώ τα ήδη κατασκευασμένα τμήματα έχουν αρχίσει να καταστρέφονται από την έλλειψη συντήρησης.

Επίσης τα περισσότερα υφιστάμενα τμήματα δεν έχουν τις προδιαγραφές που επιβάλλονται για κάθετους οδικούς άξονες. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις παρακάτω ελλείψεις:

  • Διέλευση μέσα από κατοικημένες περιοχές
  • Ισόπεδοι κόμβοι (με κυριότερο αυτόν της Ορεστιάδας όπου έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα)
  • Έλλειψη ή κακή λειτουργία φωτισμού
  • Έλλειψη αντιολισθηρού οδοστρώματος
  • Έλλειψη περίφραξης.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Εάν υπάρχει συντονισμένος σχεδιασμός των συναρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των παραπάνω προβλημάτων και ελλείψεων, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών αυτών.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ