Επερώτηση για τα Τέμπη

«Σε έκτακτες συνθήκες χρειάζονται έκτακτες και άμεσες δράσεις. Και μόνο αυτό δυστυχώς δεν βλέπουμε, Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά αυτή η ιστορία με τις συνεχείς και παντού διαβουλεύσεις, δεν σας προβληματίζει πιά;

Όλα έχουν τα όρια τους. Η διαβούλευση δεν έχει;»

Κύριε Υπουργέ.

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας που η φονική κατολίσθηση στα Τέμπη, που κόστισε και τη ζωή στον επικεφαλής Ιταλό μηχανικό της Κοινοπραξίας, έχει κόψει την Ελλάδα στα δύο. Εκφράσαμε και τότε, αλλά και τώρα τη θλίψη μας για τον τραγικό χαμό του συνανθρώπου μας, Πέρα από αυτό όμως, το γεγονός της διχοτόμησης, αν μου επιτραπεί η λέξη, της χώρας μας παραμένει. Όπως παραμένει ανοιχτό και αναπάντητο το ερώτημα για το πότε προβλέπεται τελικά να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου.

Με λύπη μας κ. Υπουργέ διαπιστώνουμε ότι σαράντα μέρες περίπου μετά το συμβάν, ακόμη παραμένει θολό το τοπίο γύρω από την επαναλειτουργία του δρόμου.

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Υπουργού κ. Ρέππα, προχθές, 19 Ιανουαρίου, διαπιστώσαμε ότι το μόνο που υπάρχει είναι εκτιμήσεις. Και μάλιστα αντιφατικές.

Από τη μια του Υπουργείου Υποδομών, ότι ο δρόμος μπορεί να ανοίξει πριν από το Πάσχα, δηλαδή σε δυόμιση μήνες. Και από την άλλη της Εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ότι θα χρειαστούν 4 μήνες.

Συγκεκριμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν.

Καθότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός, αυτές θα προκύψουν:

«Αφού ο παραχωρησιούχος καταθέσει τη μελέτη, την πρόταση του, στην οποία θα προτείνει συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρονοδιάγραμμα για την άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή, προκειμένου να ξαναδοθεί ο δρόμος σε χρήση.

Η πρόταση αυτή,

αφού αξιολογηθεί από τον ανεξάρτητο Μηχανικό και

αφού πάρει την έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δημοσίου και μιλώ για

το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που πρέπει να εκδώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,

το Υπουργείο Πολιτισμού και

το Υπουργείο Υποδομών, και

αφού δοθεί η άδεια του Εισαγγελέα για να μπορούν εκεί να παρέμβουν τα εργοτάξια και να δουλέψουν,

αυτομάτως αρχίζει η θετική αντίστροφη μέτρηση.»

Κι όλα αυτά σε χρόνο ταχύ.!!

Παράλληλα δε, συνεχίζει :

«Εμείς, από τη δική μας πλευρά, έχουμε επίσης προχωρήσει σε συνεργασία με μία ομάδα εμπειρογνωμόνων μεγάλου κύρους, Ελλήνων και ξένων, των οποίων την τελική έκθεση αναμένουμε από μέρα σε μέρα, προκειμένου να έχουμε και εμείς τις τελικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη και εσάς, την τελευταία περίοδο.

Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης έχουν τεθεί ερωτήματα, τα οποία και εμείς έχουμε θέσει στους επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε και επί των οποίων περιμένουμε απάντηση.

Να δούμε επίσης το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του οδικού δικτύου σε αυτό το τμήμα που σήμερα είναι κλειστό, να έχουμε απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν αυτές τις βραχοπτώσεις και οδήγησαν στο κλείσιμο του δρόμου, επίσης να προδιαγραφούν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων με επιστημονικά παραδεκτό τρόπο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το δίκτυο αυτό μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί χωρίς να συνεπάγεται κινδύνους γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν.
Η προσπάθεια που κάνουμε, είναι μία προσπάθεια που κατατείνει σε ένα στόχο που πιστεύω ότι είναι κοινός. Το συντομότερο δυνατό να ξαναλειτουργήσει και πάλι ο δρόμος που είναι σήμερα κλειστός. Επειδή πολλά συζητούνται, θέλω να είμαι κατηγορηματικός.

Η πολιτική που ασκούμε είναι μία πολιτική στη βάση κανόνων και αρχών.»«Να δούμε το χρόνο», «να έχουμε απαντήσεις», «να προδιαγραφούν οι προϋποθέσεις», «να συζητήσουμε δημόσια», «να διαβουλευθούμε»,

Κύριε Υπουργέ.

Σε έκτακτες συνθήκες χρειάζονται έκτακτες και άμεσες δράσεις. Και μόνο αυτό δυστυχώς δεν βλέπουμε, Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά αυτή η ιστορία με τις συνεχείς και παντού διαβουλεύσεις, δεν σας προβληματίζει πιά;

Όλα έχουν τα όρια τους.

Η διαβούλευση δεν έχει;

Και πότε επιτέλους και ποια απάντηση μπορεί να δοθεί σε όσους πλήττονται, πρώτα από το καθαυτό συμβάν και μετά από τα διαπιστωμένα πια αργά αντανακλαστικά και λειτουργία της Κυβέρνησης;

Και αναφέρομαι όχι μόνο στην Τοπική κοινωνία, αλλά και στο σύνολο της Εθνικής Οικονομίας.

Σαφώς και η πολιτική που ασκείται πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες και αρχές. Όμως πρέπει να παράγει και αποτελέσματα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Κύριε Υπουργέ.

Αμέσως μετά την κατολίσθηση, σαν λύση πρώτης και άμεσης αντιμετώπισης, ορθά, χρησιμοποιήσατε τα τρία εναλλακτικά δίκτυα, Τον Ανατολικό, τον Κεντρικό και το Δυτικό Άξονα,

Με όλες τις συνέπειες και τις επιπτώσεις και για αυτούς που τους χρησιμοποιούν, όσον αφορά το χρόνο και το οικονομικό κόστος, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής.

Αναφερθήκατε στις παρεμβάσεις που κάνατε, απλές και τεχνικές, για να αυξήσετε την αξιοπιστία τους,

Ούτε εσείς ο ίδιος, όπως είπατε στη συνέντευξη σας, πιστεύετε ότι είναι αρκετές.

Από εκεί και πέρα όμως, πέρα από τη μελέτη αναβάθμισης, πότε προβλέπετε, με τους αργούς ρυθμούς που αναφέρετε, «με αξιολόγηση από αρμοδίους», πότε θα υλοποιηθεί η αξιοπιστία; Υπάρχει χρονικός ορίζοντας περαίωσης; Αφού τελειώσουν τα έργα στα Τέμπη;

Κύριε Υπουργέ.

Στο ήδη βεβαρημένο οικονομικό περιβάλλον, λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου, έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση στα Τέμπη. Μπορεί και πώς να αναπληρωθεί και να στηριχτεί όλο αυτό το χαμένο εισόδημα αυτών που θίγονται;

Κινηθείτε γρήγορα.

Είναι επιτακτική ανάγκη.

Από τα δύο ζητήματα που εγείρονται μετά τις 17 Δεκεμβρίου, με την κατολίσθηση, το συμβατικό ή νομικό ζήτημα και το διαχειριστικό ή λειτουργικό, δώστε την προτεραιότητα που πρέπει στο δεύτερο και επί τέλους δραστηριοποιηθείτε!