Διατήρηση 3 Αεροσκαφών VIP στη Δομή Δυνάμεων της Π.Α.

Αθήνα, 31 Μαΐου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: «Διατήρηση 3 Αεροσκαφών VIP στην Δομή Δυνάμεων της Π.Α.»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, αλλά και ασφαλείς πληροφορίες, στη νέα Δομή Δυνάμεων της Π.Α., μεταξύ των άλλων, διατηρούνται και τα τρία VIP αεροσκάφη, τα οποία απασχολούν 20 περίπου χειριστές πιλότους, 25 τεχνικούς και 9 συνοδούς.

Επειδή η χρησιμοποίηση αυτών των αεροσκαφών, είναι εξαιρετικά κοστοβόρα - και μάλιστα την παρούσα περίοδο οικονομικής δυσπραγίας - αφού η κάθε ώρα πτήσεως στοιχίζει περί τις 7.000 ευρώ.

Επειδή υπάρχουν επίσης πληροφορίες και δημοσιεύματα, για καταχρηστική χρήση και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων για πτήσεις VIP, για σκοπούς δηλαδή εκτός της επιχειρησιακής αποστολής τους, με υψηλότατο κόστος και ανάλογη απασχόληση προσωπικού.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θεωρεί σκόπιμη και αναγκαία τη διατήρηση τριών αεροσκαφών VIP υπό τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τη στιγμή που το ΥΠΕΘΑ έχει προβεί σε μεγάλες περικοπές κονδυλίων σε άλλους τομείς, καίριους για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων; Πόσες πτήσεις VIP αεροσκαφών και για ποιά δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες (έτος Μνημονίου); Ποιούς μετέφεραν; Ποιό το κόστος της κάθε αποστολής;
  2. Πόσες πτήσεις VIPελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων και για ποιά δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες; Ποιούς μετέφεραν; Ποιό το κόστος της κάθε αποστολής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  1. Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας
  2. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου