Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ

Ο Βουλευτής Έβρου Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO-Food and Agriculture Organization), που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το διάστημα 3 έως 5 Ιουνίου 2008, με θέμα την αντιμετώπιση της πείνας στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, τις κλιματικές αλλαγές, τη βιοενέργεια, τις υψηλές τιμές τροφίμων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, μέσω εφαρμογής κατάλληλων πολιτικών, στρατηγικής και προγραμμάτων, τα οποία θα διασφαλίσουν παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Στη Σύνοδο που συμμετείχαν αποστολές 144 κρατών και 44 Αρχηγοί Κρατών, προέδρευσαν ο Γεν, Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Γεν. Διευθυντής του FAO Ζακ Ντιούφ. Μεταξύ των Αρχηγών που έκαναν τοποθετήσεις ήταν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασούο Φουκούντα, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμανιτεντζάντ, ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Γκαμπριέλ Μουγκάμπε, κ.α. Καθώς επίσης και οι Υπουργοί Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας κ.α.

Της Ελληνικής αποστολής προΐστατο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, που εξέθεσε τις Ελληνικές θέσεις και προτάσεις. Μέλη της Ελληνικής Αποστολής ήταν οι κ.κ. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Βουλευτής Έβρου, Ορφανός Γεώργιος, Βουλευτής Α΄ Θεσ/νίκης, Καρασμάνης Γεώργιος, Βουλευτής Πέλλας και Αυγουλάς Χρήστος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά την πλήρη περιγραφή του προβλήματος και την ανάλυση των αιτίων που προκαλούν την επισιτιστική κρίση, αποφασίστηκε η λήψη μέτρων άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, όπως η οικονομική βοήθεια ύψους 2,7 δις. Δολαρίων που θα διατεθεί για παρεμβάσεις στην Αφρική, Ασία. Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή, προκειμένου οι πολίτες χωρών χαμηλού εισοδήματος να αποκτήσουν πρόσβαση σε εφόδια για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. Καθώς επίσης και η άμεση οικονομική στήριξη του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων και της UNICEF για την επισιτιστική βοήθεια στους κατοίκους αυτών των περιοχών που λιμοκτονούν.

Ακόμη τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα στήριξης οικονομικής και τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ανάπτυξη των υποδομών στις χώρες με έντονα προβλήματα επιβίωσης.

Τέλος εξετάστηκαν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και η χρήση βιοενέργειας.