Διαφάνεια και ισονομία για τον ιστορικό Ηρακλή Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 16159/773

Ημερ. Κατ. 11.05.2011

Θεσσαλονίκη, 10 Μαΐου 2011

Προς Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΘΕΜΑ: «Διαφάνεια και ισονομία για τον ιστορικό Ηρακλή Θεσσαλονίκης»

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της χώρας ευαγγελίζεται τη διαφάνεια και τη διαύγεια, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι κανόνες που πρέπει να διέπουν μία ευνομούμενη κοινωνία καταπατώνται κατάφορα. Και δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά φαίνεται να πλήττουν κυρίως τον χώρο του αθλητισμού, τον χώρο προάσπισης του πολιτισμού, ανάδειξης του «ευ αγωνίζεσθαι». Στην Ελλάδα του 2011 οι αρχές του αθλητικού ιδεώδους καταπατώνται και καταδυναστεύονται με τον πλέον βέβηλο τρόπο στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αμαυρώνοντας το άθλημα. Ανεξέλεγκτη βία στα γήπεδα, κρούσματα στημένων παιχνιδιών και ύποπτων συναλλαγών, «ραντεβού θανάτου» μεταξύ οπαδών, τελικοί κυπέλλου που δεν τελείωσαν ποτέ λόγω επεισοδίων, έχουν καταντήσει ρουτίνα για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και η μη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία (ΠΑΕ) Ηρακλής Θεσσαλονίκης, απόφαση που σηματοδοτεί τον υποβιβασμό της ιστορικής ομάδας του Ηρακλή στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Η απόφαση καταπέλτης για το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Μακεδονίας λήφθηκε υπό το καθεστώς πρωτοφανούς μυστικοπάθειας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εγείροντας όπως είναι φυσικό πολλαπλά ερωτηματικά. Το μόνο που είναι γνωστό στον ελληνικό λαό και στο φίλαθλο κοινό, είναι το γεγονός ότι η απόφαση λήφθηκε σύμφωνα με τις δύο αρνητικές ψήφους και τη μία θετική των διορισμένων και εντεταλμένων οργάνων της ΕΠΟ.

Παρά το γεγονός δηλαδή ότι αγωνιστικά η ΠΑΕ Ηρακλής έχει κερδίσει επάξια την παραμονή της στην Α’ Κατηγορία κατά το τρέχον πρωτάθλημα, είναι η μόνη από τις 16 ΠΑΕ, που συμμετέχουν στη Super League, που δεν έλαβε πιστοποιητικό συμμετοχής στην επόμενη αγωνιστική περίοδο 2011-2012.

Πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ωστόσο στην κρίσιμη οικονομικά περίοδο που διανύει η χώρα, αποτελεί το γεγονός ότι οι φάκελοι αδειοδοτήσεων των 16 ΠΑΕ, σύμφωνα με την περίφημη ρήτρα εμπιστευτικότητας, είναι απόρρητοι για τους Έλληνες πολίτες. Είναι ουσιαστικά απόρρητοι για τους ανθρώπους που φορολογούνται από το ελληνικό κράτος –και μάλιστα βαρύτατα από την οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης- για να ενισχύονται οικονομικά ΠΑΕ και ΕΠΟ, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα περί διαφάνειας και ισονομίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 • Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου αφενός να σεβασθεί το αυτοδιοίκητο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου –που, όμως, αφορά μόνον στην οργάνωση και διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων και όχι τον έλεγχο βιωσιμότητας των Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης- , αλλά αφετέρου και τους κανόνες διαφάνειας και ισονομίας που πρέπει να το διέπουν;
 • Ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο η άρση της ρήτρας εμπιστευτικότητας και η κατάθεση στη Βουλή των Ελλήνων όλων ανεξαιρέτως των φακέλων και των 16 ΠΑΕ που συμμετέχουν στη Super League, ώστε να βεβαιωθεί η ισονομία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
 • Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στην περίπτωση της ΠΑΕ Ηρακλής έχουν τηρηθεί οι όροι και οι διαδικασίες όπως καθορίζονται από την ΟΥΕΦΑ που εποπτεύει την ΕΠΟ και να ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίσθηκε ο υποβιβασμός και η ουσιαστική καταδίκη της ιστορικής ομάδας του Ηρακλή Θεσσαλονίκης;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 1. Καράογλου Θεόδωρος,
 2. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος
 3. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
 4. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
 5. Βελόπουλος Κυριάκος
 6. Κολοκοτρώνης Άγγελος
 7. Μπούρας Αθανάσιος
 8. Χαλκίδης Μιχάλης
 9. Γιακουμάτος Γεράσιμος
 10. Τσιάρας Κωνσταντίνος
 11. Παπαδόπουλος Μιχάλης
 12. Καριπίδης Αναστάσιος
 13. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
 14. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
 15. Αναστασιάδης Σάββας
 16. Κασαπίδης Γεώργιος
 17. Τζηκαλάγιας Ζήσης