Δημοσίευση Προκλητικού Χάρτη σε Τουρκικά ΜΜΕ

Αθήνα, 26 Απρ 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο Δημήτριο.

ΘΕΜΑ: «Δημοσίευση προκλητικού χάρτη σε τουρκικά ΜΜΕ».

 

Όπως ενημερώθηκα από ανακοίνωση της 25ης Απριλίου 2013 της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, η τουρκική εφημερίδα Milliyet δημοσίευσε χάρτη της «Νέας Τουρκίας». Στον χάρτη, η «Νέα Τουρκία» περιλαμβάνει την Ενιαία Θράκη (τουρκική, ελληνική και βουλγαρική), την ελληνική Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία μέχρι τη Θεσσαλονίκη και περιοχές της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας.

 

Στις 24 Απριλίου 2013 τα Μ.Μ.Ε. της Βουλγαρίας δημοσίευσαν πληροφορίες ότι ο Βούλγαρος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Μαρίν Ράικοφ «άσκησε σφοδρή κριτική στο δημοσίευμα». Ταυτόχρονα τα βουλγαρικά ΜΜΕ τονίζουν ότι «η δημοσίευση του χάρτη σκοπεύει να προλειάνει το έδαφος για μια νέα παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία».

http://www.novinite.com/view_news.php?id=149834

Υπενθυμίζεται ότι στο βιβλίο του «Στρατηγικό βάθος», πριν δέκα έτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου γράφει: «Οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας. Η ζώνη, που εξικνείται από Μπίχατς, Βοσνία, Σαντζάκ, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Μακεδονία, Κίτρτζαλι Βουλγαρίας, Δυτική Θράκη και Ανατολική Θράκη, έχει τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη γεωπολιτική της Τουρκίας».

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας να προβεί για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων που πλήττουν και προσβάλλουν γεωπολιτικά τη χώρα μας.

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Βουλευτής Έβρου