Δημόσιες Επιχειρήσεις Και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ)

Η ύπαρξη και η λειτουργία των ΔΕΚΟ έχουν ευθεία και άμεση επίδραση σε όλα τα στοιχεία και τους δείκτες της οικονομίας μας... Σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει για την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Αυτή η Κυβέρνηση, εδώ και εικοσιένα μήνες που έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει αποδείξει ότι είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Και ότι προχωρά στην υλοποίηση του κυβερνητικού της έργου με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με σχεδιασμό και συντονισμένη δράση, με στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος. Προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος της είναι η δημοσιονομική εξυγίανση σε όλους τους τομείς του Δημόσιου βίου. Έτσι μέσα στο πλαίσιο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων εντάσσεται και το παρόν Ν/Σ που αφορά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς.

Και ανέφερα τη λέξη συνέπεια, σαν μια απάντηση στις «τάχα» καταγγελίες της Αντιπολίτευσης για «εξαπάτηση» και «υφαρπαγή» της ψήφου του Ελληνικού λαού. Δεν έχετε, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά να ανατρέξετε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπου στο κεφάλαιο που αναφέρεται στις ΔΕΚΟ, δεν θα δείτε ούτε κεραία λιγότερο ή περισσότερο, από τα στοιχεία αυτού του Νομοσχεδίου. Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις Προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας, για να διαπιστώσετε ότι αυτή η Κυβέρνηση, ούτε εξαπατά ούτε είναι ανακόλουθη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Είναι γνωστό ότι η ύπαρξη και η λειτουργία των ΔΕΚΟ έχουν ευθεία και άμεση επίδραση σε όλα τα στοιχεία και τους δείκτες της οικονομίας μας.

 • Με τις επενδύσεις τους επί του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας.
 • Με την ασκούμενη τιμολογιακή πολιτική επί του πληθωρισμού.
 • Με τα λειτουργικά τους αποτελέσματα επί του Δημοσίου Ελλείμματος.
 • Με τη χρηματοδότηση τους και τις κρατικές εγγυήσεις επί του δημόσιου χρέους της χώρας.

Και δεν θα ήταν υπερβολή ότι αποτελούν ένα από τους βασικότερους παράγοντες της άθλιας οικονομικής κατάστασης που παρέλαβε αυτή η Κυβέρνηση.

Σήμερα κανείς δεν αμφιβάλλει για την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ούτε καν και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, όταν ρωτήθηκε κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η διαφωνία έγκειται στο μέγεθος τους και στην προσπάθεια να είμαστε ευχάριστοι. Όμως, δυστυχώς, αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται. Είναι παράλληλοι δρόμοι. Δεν τέμνονται.

Ποιος όμως μπορεί να διαφωνήσει με τις παρακάτω ρυθμίσεις, όπως σαφώς καταγράφονται στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο;

 • Προχωρούμε με ήπιους τρόπους εξυγίανσης, με το διαχωρισμό ήδη εργαζομένων και νέο-προσληφθέντων.
 • Διατηρούμε τον κοινωνικό σκοπό των ΔΕΚΟ, με την παρουσία των επαγγελματικών οργανώσεων και των παραγωγικών τάξεων στα Διοικητικά τους Συμβούλια.
 • Περιορίζουμε τις υπέρογκες αμοιβές και τα προνόμια των διοικούντων.
 • Καθιερώνεται ο αναγκαίος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και ελέγχου.
 • Ποιος διαφωνεί με
 • Την εποπτεία τους από μια Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων, όταν η πλειοψηφία των ΔΕΚΟ συναρτά την ύπαρξη της από τις κρατικές επιχορηγήσεις.
 • Την ανάγκη Στρατηγικού Σχεδίου που να μην είναι αποκομμένο από τις αναπτυξιακές στρατηγικές του εποπτεύοντος Υπουργείου.
 • Την υποχρέωση των ΔΕΚΟ έναντι των καταναλωτών.
 • Την ύπαρξη κυρώσεων στους μη συνετούς διοικούντες, που τελικά λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 • Την εισαγωγή των διεθνών λογιστικών προτύπων, τη σημερινή εποχή του ανταγωνισμού και των «ανοικτών» αγορών.
 • Τη δοκιμαστική περίοδο που θα πρέπει να διανύει ο κάθε νεοπροσλαμβανόμενος μέχρι τη μετατροπή της σύμβασης του σε αορίστου χρόνου. Ας σημειώσουμε δε, ότι πρόκειται για επτάμηνη διάρκεια, όταν στο Δημόσιο τομέα είναι δύο χρόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ομιλούν οι διαφωνούντες για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Τους ήδη εργαζόμενους και τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Αλλά όχι με αυτού του είδους την κατηγοριοποίηση. Υπάρχει μια άλλη. Πιο σημαντική και σοβαρή. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα. Και έχουμε δύο ταχύτητες

και στο μισθολόγιο,

και στις συνθήκες εργασίας,

και στα προνόμια,

ακόμη και στον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Διεκδίκηση που γινόταν με κλείσιμο των αεροδρομίων, με κατέβασμα του διακόπτη, με διακοπή κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με άμεσο και καίριο αντίκτυπο στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. ?ρα με ισχυρότερο μοχλό πίεσης. Και η έκβαση των διεκδικητικών αγώνων είχε εξασφαλισμένη επιτυχία. Γιατί θεωρητικά για τις ΔΕΚΟ ήταν «ανέξοδη», αφού κατ’ ουσία επιβάρυνε την Ελληνική οικονομία. Και αξίζει να αναφερθεί ότι πάντα οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ ήταν οι πρώτης ταχύτητας. Από την ώρα της πρόσληψης, ως την ώρα της αποχώρησης.

Και δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το πόσες συσκέψεις, διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για το μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, μετά τη μετεξέλιξη της, ή το πόσος προβληματισμός για το μέγεθος και το κόστος της εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ ή αλλού. Πόσες αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξασφάλιση τους. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεως ΟΡΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Όμως είναι ισοβαρείς και δυνατές να ασκηθούν οι όποιες παρεμβάσεις της πολιτείας για τους ανέργους που προκύπτουν από απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα;

Έχουμε λοιπόν ή όχι εργαζομένους δύο ταχυτήτων;

Και επειδή πολύ σπέκουλα έγινε από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και πολύ κροκοδείλιο δάκρυ χύθηκε για τους εργαζόμενους και το μέλλον τους, ας μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

 • Είναι ο κάθε εργαζόμενος ανεύθυνος για την πορεία και την τύχη κάθε επιχείρησης (ΔΕΚΟ ή έστω και ιδιωτικού τομέα) ;
 • Πως επιτυγχάνονταν οι κάθε είδους παροχές και προνόμια διοικούντων και εργαζομένων στις ΔΕΚΟ;
 • Όλα τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε, γιατί δεν προχώρησε σε καμία διαρθρωτική αλλαγή επί της ουσίας, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να πρέπει εμείς να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις;
 • Αυτή η ανεύθυνη πολιτική του κομματισμού και της ατολμίας μπορεί να συνεχιστεί;

Αν ο καθένας μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαντήσει ειλικρινά στα παραπάνω ερωτήματα, είμαι βέβαιος ότι αυτό το Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ομόφωνα.