Δηλώσεις για ΘΡΑΚΗ ΑΕ & ΣΕΠΕ στο Διδυμότειχο

Ο Βουλευτής Έβρου κ. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου "Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις", έκανε παρέμβαση για το θέμα των εργαζομένων στην «ΘΡΑΚΗ ΑΕ», καθώς και για την ανάγκη επαναλειτουργίας του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας και στην πόλη του Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Μια ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω για τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Ορεστιάδα με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί το έργο των Επιθεωρητών και να αποσυμφορηθεί το τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Έβρου.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς υλοποιεί πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής, αλλά και θεραπεύει μια υπαρκτή δυσλειτουργία που προκαλείται από την γεωγραφική ιδιαιτερότητα του νομού Έβρου που έχει πολύ μεγάλη σε μήκος έκταση. Πρέπει να επισημάνω βέβαια ότι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και το μεταφέρω και στην κυρία Υπουργό θα ήταν η επαναλειτουργία του Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας και στην πόλη του Διδυμοτείχου, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη σε όλη την έκταση της περιφέρειας. Εξάλλου υπάρχει και σχετικό αίτημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Διδ/χου και Περιφέρειας, με το οποίο συν τοις άλλοις, παρέχεται και στέγη και άλλες υποδομές για το σκοπό αυτό.

Ακόμη, με αφορμή την κατάθεση Τροπολογίας από τους Υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, που αφορά στους απολυμένους και υπό απόλυση εργαζομένους της Εταιρείας ΘΡΑΚΗ ΑΕ, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από ότι άλλοι, άλλων περιοχών και Επιχειρήσεων.

Σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα της SOFTEX στη Δράμα, των Κλωστοϋφαντουργικών Επιχειρήσεων Νάουσας, της ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ στη Ξάνθη, της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσ/νίκη, των Κλωστηρίων Πρέβεζας, των Συνεταιριστικών Λιπασμάτων ΑΕ, ίσως και κάποιων άλλων που μου διαφεύγουν, η διάρκεια των προγραμμάτων δεν περιορίζεται μόνο σε 36 μήνες, ή στο ανώτατο όριο των 800 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

2003- Δράμα- SOFTEX

Πρόγραμμα Απασχόλησης 48+48=96 μηνών – Επιδότηση 1.050 ευρώ.

2006-Νάουσα- Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις

Επιδότηση 1.000 ευρώ.

2008-Ξάνθη- ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ

Επιδότηση 1.000 ευρώ. – Πρόγραμμα μεταφοράς προσωπικού αποκλειστικά στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

2008-Θεσσαλονίκη- ΒΙΑΜΥΛ

Πρόγραμμα μεταφοράς προσωπικού 48 μηνών στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και τους οικείους Δήμους.

2009-Πρέβεζα- Κλωστήρια Πρέβεζας

Πρόγραμμα συνταξιοδότησης για ανέργους με ηλικία 50 ετών και 7500 ένσημα. - Επιδότηση 1.000 ευρώ.- Πρόγραμμα μεταφοράς προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακόμη και στο παρόν Νομοσχέδιο, έχουμε Πρόγραμμα επιδότησης Ανέργων στα Λιπάσματα με 1.200 ευρώ και αυτόματη αναπροσαρμογή κατ΄έτος και στην ΕΒΖ με 1.500 ευρώ και αυτόματη αναπροσαρμογή κατ’ έτος.

Αυτό που ζητώ, Κυρία Υπουργέ, είναι η εκλογίκευση και η εναρμόνιση των διατάξεων του Προγράμματος για τους εργαζόμενους της ΘΡΑΚΗ ΑΕ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε άλλα ομοειδή προγράμματα, τόσο όσον αφορά:

  • το ύψος της επιδότησης ανά εργαζόμενο,
  • τη διάρκεια χρόνου του προγράμματος,
  • την τιμαριθμική αναπροσαρμογή,
  • όσο και τις ρυθμίσεις που αφορούν απώλεια ενσήμων μέχρι την εφαρμογή του προγράμματος.

Δηλαδή ζητώ την ισονομία και ισοτιμία των εργαζομένων στη ΘΡΑΚΗ ΑΕ.»