Αρθρο στην Εφημερίδα "Μακεδονία"

Ο Έβρος είναι ένας προικισμένος νομός. Οι άνθρωποί του είναι άξιοι και ικανοί. Έχουν ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τόπους και ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορα αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος την ίδια στιγμή. Γιατί ο νομός Έβρου είναι κυριολεκτικά σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, μία από τις πύλες εισόδου και εξόδου της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα που υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια, εδώ εντοπίζονται ίσως περισσότερο αυξημένα και δυσεπίλυτα, εξαιτίας και της γεωγραφικής απόστασης που χωρίζει την περιοχή από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η ανεργία σημειώνει αρκετά υψηλά ποσοστά. Καταγράφεται επίσης γήρανση του πληθυσμού μας, ερήμωση των χωριών μας και συρρίκνωση του γεωργικού εισοδήματος, στο οποίο στηριζόταν τα προηγούμενα χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό η τοπική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο νομός έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι οι διάφορες γωνιές της περιοχής έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και δίνουν τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες. Υπάρχει ταυτόχρονα πεδινός, ορεινός όγκος αλλά και η θάλασσα. Οι 13 Δήμοι αναπτύσσουν δυναμική σε αρκετούς και διαφορετικούς τομείς. Ο συντονισμός τους και η στρατηγική σχεδίαση των μελλοντικών πρωτοβουλιών τους από κοινού, θα μπορούσε αδιαμφισβήτητα να οδηγήσει σε μια συνολική πρόοδο για όλο τον τόπο.

Περαιτέρω, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους ότι είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να διασφαλίσουμε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιάζεται, κι ακόμη περισσότερο να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής και των κατοίκων της.

Στο παρελθόν πολλά πράγματα μπορεί να μην έγιναν ορθά ή ολοκληρωμένα ή στον χρόνο που έπρεπε να γίνουν.

Τώρα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα προς τις δραστηριότητες του μέλλοντος. Η αλλαγή του μοντέλου της αγροτικής οικονομίας, οι χρήσεις εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξ/πολης και των δυνατοτήτων του νέου Επενδυτικού Νόμου και ο αγροτουρισμός πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.

Τα τελευταία χρόνια τα έργα που εκκρεμούσαν προχώρησαν και οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών πόρων ήταν ικανοποιητικοί. Με αυτούς ως οδηγό μπορούμε να εργαστούμε όλοι υπεύθυνα και σθεναρά, πολίτες και πολιτεία, για το διάστημα ως το 2013. Με βάση τον Κυβερνητικό σχεδιασμό το 80% του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατευθύνεται στην ελληνική περιφέρεια. Πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Με μεγάλη προσοχή και ευθύνη πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην περιοχή με τα δύο μεγάλα έργα, τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Τουρκίας και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Ο νομός καθίσταται ενεργειακό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής. Εμείς οφείλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο νομός Έβρου να μη γίνει απλά ένα «πέρασμα» αλλά τόπος παραμονής και επένδυσης ανθρώπων και κεφαλαίων.

Ο νομός Έβρου μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί. Οι άνθρωποί του μπορούν και θα βελτιώσουν τη ζωή τους. Και η Πολιτεία οφείλει και θα είναι αρωγός κάθε στιγμή σε κάθε προσπάθεια.