Αποζημίωση αλιεών Βορείου Αιγαίου

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,σχετικά με την αποζημίωση αλιέων Βορείου Αιγαίου.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση αλιέων Βορείου Αιγαίου»

 

Όπως μας έχει ενημερώσει ο Αλιευτικός Σύλλογος Μηχανοτρατών και γρι–γρι Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης «Ο Φάρος», το τελευταίο δίμηνο σε όλο σχεδόν το Βόρειο Αιγαίο παρουσιάστηκε παχύρρευστο πλαγκτόν, σκούρου χρώματος σε πολύ μεγάλες ποσότητες, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αλιεία και όταν αυτή εξασκείται με μεγάλο κόπο και προσοχή προς αποφυγή ατυχήματος, κατά την ανέλκυση των αλιευτικών εργαλείων, η απόδοση αυτών (αλιευτικών εργαλείων) είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Το γεγονός αυτό έρχεται σαν επισφράγισμα και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται από παλιά οι αλιευτικές μας μονάδες, που επιπλέον αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από την ασύδοτη δραστηριότητα των πολυάριθμων τουρκικών αλιευτικών, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την εθνική μας οικονομία, εισάγοντας από εκεί ψάρια, τα οποία κυριολεκτικά αλιεύονται έξω από την πόρτα μας.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Εάν προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των αλιέων της περιοχής του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες και την απώλεια του εισοδήματός τους που έχουν υποστεί λόγω του ανωτέρου φαινομένου εμφάνισης του πλαγκτόν.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου