Αποζημίωση αγροτών για ζημίες λόγω πλημμυρών του ποταμού Έβρου

Ο Βουλευτής Ν.Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς την κ.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την αποζημίωση αγροτών για ζημίες λόγω πλημμυρών του ποταμού Έβρου.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης

Από το Γραφείο Τύπου

Αθήνα 30 Iουλίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση αγροτών για ζημίες λόγω πλημμυρών του ποταμού Έβρου»

Το χειμώνα που πέρασε στο νομό Έβρου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες ζημιές από φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα 300.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης κατακλύσθηκαν από τα νερά των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου. Τα καλλιεργήσιμα δε αυτά στρέμματα πλησίον των ποταμών είναι από τα πλέον εύφορα στη χώρα μας και λόγω τοποθεσίας.

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν, οι παραγωγοί υπέβαλαν προς τον ΕΛΓΑ τις δηλώσεις τους προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν και δικαιούνται. Οι αποζημιώσεις αυτές ακόμα δεν έχουν δοθεί. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2006 η Κυβέρνηση είχε αποζημιώσει άμεσα τους αγρότες και οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές του 2010.

Επιπλέον, εκτός από τις πληγείσες καλλιέργειες του χειμώνα που υπέστησαν οι παραγωγοί λόγω των πλημμυρών, μεγάλη απώλεια της παραγωγής τους παρουσιάστηκε και στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, η οποία ακόμα δεν έχει δηλωθεί.

Η οικονομική συγκυρία είναι πολύ βεβαρημένη. Ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο, καθώς η παραγωγή του πλήττεται, οι τιμές των προϊόντων είναι εξαιρετικά χαμηλές και τα έξοδα στα οποία υποχρεούνται να προβούν είναι υπέρογκα.

Ενόψει όλων των ανωτέρω

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  1. Ποιές οι μέχρι σήμερα ενέργειες του ΥΠΑΑΤ σχετικά με όσα εξαγγέλθηκαν κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου αμέσως μετά τις πλημμύρες.
  2. Πως και πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημίες που υπέστησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.
  3. Εάν προτίθεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία δήλωσης των ζημιών και αποζημίωσης των παραγωγών για τις ζημίες που υπέστησαν στις ανοιξιάτικες καλλιέργειές τους λόγω μείωσης της παραγωγής.

Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου