Αποζημιώσεις Τευτλοκαλλιεργητών

Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου για την αποζημίωση των τευτλοκαλλιεργητών λόγω συνεχόμενων βροχοπτώσεων και μειωμένου ζαχαρικού τίτλου.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Προς: την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων στο Ν. Έβρου

Κυρία Υπουργέ.

Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικράτησαν στο Νομό Έβρου οδήγησαν την κάθετη πτώση του ζαχαρικού τίτλου των τεύτλων έως και 2 (δύο) μονάδες σε σύγκριση με την περίοδο πριν τις βροχοπτώσεις, γεγονός που μειώνει σημαντικά το εισόδημα των αγροτών μας.

Ενδεικτικά σας αναφέρω στοιχεία σε χιλ. βροχής, τα οποία έχω συλλέξει από τα βροχόμετρα της Ε.Β.Ζ. που υπάρχουν διάσπαρτα στο αγρόκτημα του Νομού μας:

Στις 6-7 Σεπτεμβρίου:60 χιλ, 11-12 Σεπτεμβρίου:5 χιλ, 3-4 Οκτωβρίου:7 χιλ, 13-20 Οκτωβρίου:105 χιλ, 31 Οκτωβρίου:8 χιλ, 3 Νοεμβρίου:24 χιλ.

Για τα δε στοιχεία του pol, που αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του, καθώς και για οτιδήποτε συμπληρωματική επεξήγηση, παρακαλούμε να απευθυνθείτε στη Γεωπονική Υπηρεσία της Ε.Β.Ζ. του εργοστασίου Ορεστιάδας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αναγγελία ζημίας από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αναπληρωθεί το σημαντικά χαμένο εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών του Νομού Έβρου και να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την αποζημίωση τους.

Σημειωτέον ότι σε παρόμοιες καιρικές συνθήκες κατά το έτος 2007 (προ δύο ετών) ο ΕΛΓΑ αποζημίωσε τους καλλιεργητές τεύτλων.

Κατόπιν τούτων

Ερωτάστε Κυρία Υπουργέ

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ οι τευτλοκαλλιεργητές του Νομού Έβρου για την απώλεια του εισοδήματος τους, λόγω μειωμένου pol που προεκλήθη από τις συνεχείς βροχοπτώσεις κατά την παρούσα περίοδο;