Αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου

Ο Βουλευτής Ν.Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων,την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης &Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης.

Από το Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 25-8-2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

  • τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
  • την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
  • την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.
  • τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου»

Οι πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου έχουν προκαλέσει πολλές και σοβαρές ζημιές στο νομό Έβρου. Παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, έως σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει στην κατεύθυνση της αποκατάστασής τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής δικαιολογημένα νιώθουν ανασφάλεια κι αγωνία για το μέλλον. Το γεγονός ότι τα αναχώματα παραμένουν ανοιχτά ελλοχεύει τον κίνδυνο οι επερχόμενες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση, δεν προνοεί τα ελάχιστα σχετικά με την εξασφάλιση των πιστώσεων ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οριστική αποκατάσταση των αναχωμάτων. Οι σχετικοί διαγωνισμοί που πρέπει να προκηρυχθούν από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθυστέρησαν τόσο πολύ που ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν οι αποκαταστάσεις πριν την έλευση του χειμώνα είναι βέβαιος.

Επιπλέον, δεν έχουν δοθεί ακόμα: α) οι αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές των πληγέντων κτηνοτρόφων, β) οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των χωραφιών, γ) οι αποζημιώσεις των καυσίμων ιδιωτικών αντλητικών μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στις περιοχές των Λαβάρων, Λαγυνών, του Πραγγίου, του Τυχερού κ.α.

Παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν έγινε καμία ενέργεια για ειδικές ρυθμίσεις χρεών των επιχειρήσεων του νομού Έβρου. Επίσης, ενώ τον περασμένο χειμώνα ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκαν για τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας, Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αναχωμάτων, καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί.

Ο νομός Έβρου έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες. Άνθρωποι έχουν χάσει τα υπάρχοντά τους και πολλά στρέμματα γόνιμης γης έχουν καταστραφεί. Η οικονομία του Έβρου βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Τις ανησυχίες για την προαναφερθείσα κατάσταση εξέφρασε με ομόφωνη απόφαση του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου.

Ενόψει όλων αυτών

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Πότε θα συσταθεί ο εξαγγελθείς Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Αναχωμάτων;
  2. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την μεγάλη καθυστέρηση αποκατάστασης των αναχωμάτων για αποφυγή του κινδύνου νέων ζημιών κατά τη φθινοπωρινή περίοδο;
  3. Πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες από τις προκληθείσες ζημίες;
  4. Θα υπάρξει πρόγραμμα για τον πληγέντα επιχειρηματικό κόσμο του Νομού, παρόμοιο με αυτό των ρυθμίσεων που είχε γίνει κατά τις προηγούμενες ζημίες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου