Απενεργοποίηση Στρατοπέδων και Κέντρων Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς

Αθήνα, 11 Απριλίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: «Απενεργοποίηση Στρατοπέδων & Κέντρων Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων και διαδικτυακών τόπων, αλλά και ασφαλείς πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αποφάσισε το κλείσιμο σημαντικού αριθμού Στρατοπέδων του Στρατού Ξηράς, κυρίως Κέντρων Εκπαιδεύσεως, με βασική επιχειρηματολογία, την εξοικονόμηση πόρων. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα, φέρονται προς άμεση απενεργοποίηση από το ΓΕΣ τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως: 6ο Σύνταγμα Πεζικού στη Κόρινθο, Διαβιβάσεων στη Καλαμάτα, Υγειονομικού στην Άρτα, 625 ΤΠ στα Ιωάννινα, Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Παρανέστι Δράμας, 557 ΤΠ στην Ξάνθη, Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, κ.α. ενώ, φέρεται επίσης προς απενεργοποίηση ένας μεγάλος αριθμός Στρατοπέδων και Σχηματισμών ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο της νέας Δομής Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

Επειδή μία τέτοια απόφαση, θα είχε αρνητικότατες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες που λειτουργούν τα προς απενεργοποίηση Στρατόπεδα, Σχηματισμοί και Κέντρα Εκπαιδεύσεως, ιδίως δε στην παρούσα περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης που έχει φέρει σε αδιέξοδο τις τοπικές οικονομίες στην Ελληνική Περιφέρεια.

Επειδή, εκτός από το αναπτυξιακό σκέλος, την τόνωση δηλαδή των τοπικών οικονομιών, η λειτουργία πολλών Στρατοπέδων και Κέντρων Εκπαιδεύσεως παίζει ένα ιδιαίτερο, εξόχως σημαντικό ρόλο στην ψυχική σύνδεση Στρατού με τους πολίτες της Περιφέρειας, ιδιαιτέρως δε των ακριτικών περιοχών.

Επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι η ζημία που θα προέλθει ευρύτερα στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία, από το κλείσιμο συγκεκριμένων στρατιωτικών μονάδων της Περιφέρειας, είναι πολύ μεγαλύτερη από τα όποια λίγα οικονομικά οφέλη στον Π/Υ του Στρατού Ξηράς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες και τα δημοσιεύματα; Αν ναι, έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τα προς απενεργοποίηση Στρατόπεδα ή Κέντρα Εκπαιδεύσεως; Έχουν ερωτηθεί οι τοπικοί φορείς, Επιμελητήρια, Δήμοι κλπ, για την κατά προσέγγιση έστω, απώλεια εσόδων από το κλείσιμο των Στρατοπέδων, και τις γενικότερες επιπτώσεις που θα υπάρξουν, όπως οι νέοι άνεργοι που θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων της χώρας μας; Η διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητος σε μία μικρή πόλη ή κωμόπολη της Περιφέρειας, δεν αποτελεί «ανταποδοτικό όφελος» για το ΥΠΕΘΑ;
  2. Έχει εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη για το κλείσιμο των Στρατοπέδων και των Κέντρων Εκπαιδεύσεως; Με ποια κριτήρια επελέγησαν τα συγκεκριμένα Στρατόπεδα; Ποιο θα είναι το τελικό οικονομικό όφελος για το ΥΠΕΘΑ, για κάθε ένα από τα απενεργοποιούμενα Στρατόπεδα και Κέντρα Εκπαιδεύσεως; Επειδή πολλά από τα Στρατόπεδα αυτά αποτελούν περιουσία του ΤΕΘΑ, υπάρχει πρόβλεψη ανταποδοτικότητας, για την ενίσχυση του καταρρέοντος Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ή του ΑΟΟΑ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

  1. Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας
  2. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου