Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Του Βουλευτή κ. Δερμεντζόπουλου Αλεξάνδρου

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Αθήνα, 14 Ιαν 11

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως είναι αυτή που σήμερα έντονα διέρχεται η χώρα μας, μια σωστή οικονομική πολιτική θα έπρεπε να κινείται σε μια σειρά από άξονες που θα πρέπει να ιεραρχούνται ανάλογα με την απόδοση τους, καθώς και με την επίπτωση που έχουν στην κοινωνία.

Έτσι μέτρα που μπορούν να ληφθούν είναι:

  • Η αναδιάρθρωση των δομών του κράτους.
  • Η περιστολή των δαπανών του Δημοσίου.
  • Η βελτίωση των εσόδων.
  • Η παροχή κινήτρων για την ενδυνάμωση ιδιωτικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, είτε με ενίσχυση Επενδυτικών Νόμων, είτε με εντατικοποίηση ΣΔΙΤ.
  • Η εντατικοποίηση ρυθμών απορρόφησης κονδυλίων από την ΕΕ μέσω ΕΣΠΑ.
  • Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Κάθε μία από αυτές τις επιλογές έχει τη δική της αποτελεσματικότητα καθώς επίσης τη δική της επίπτωση στην Ελληνική κοινωνία. Έτσι βασικό κριτήριο για το ποια θα πρέπει να προκριθεί, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο, και ει δυνατόν, μηδενικό δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος.

Αν λοιπόν κρίνουμε τις προτεραιότητες στις επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης στη δεκαπεντάμηνη πορεία της, διαπιστώνουμε ότι ήταν οι χειρότερες που μπορούσε να κάνει. Και επειδή αποδείχτηκαν, όπως ήταν και αναμενόμενο φυσικά, αδιέξοδες, αναγκάζεται να προχωρήσει σήμερα σε αυτές που έπρεπε από την αρχή να επιλέξει και να τις δώσει την πρώτη προτεραιότητα.

Συγκεκριμένα οδήγησε τη χώρα στην υπογραφή του Μνημονίου, που μέρα με τη μέρα, δόση με τη δόση, ακόμη και οι αρχικοί υποστηρικτές του, αντιλαμβάνονται σήμερα την περιπέτεια στην οποία έβαλε τη χώρα αυτή η Κυβέρνηση.

Μετά από αυτό σαν πρώτη προτεραιότητα στην οικονομική της πολιτική, έβαλε την αύξηση των εσόδων, με τρεις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ, με έκτακτες εισφορές, με περαιώσεις, με επιπλέον φόρους. Με στραγγαλισμό της αγοράς, εν ολίγοις, και της ιδιωτικής οικονομίας.

Ακόμη έκρινε ότι η περιστολή των δαπανών θα γίνει με μειώσεις μισθών και συντάξεων του Δημοσίου Τομέα, ακόμη και εκεί που ήδη ήταν συμπιεσμένοι.

Το παραπάνω μίγμα της οικονομικής πολιτικής αποδείχτηκε τελικά ιδιαίτερα εκρηκτικό.

Αποτέλεσμα: ΥΦΕΣΗ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.

Αφού λοιπόν, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, εξαντλήθηκαν οι περαιτέρω δυνατότητες επέκτασης της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, είδαν ότι πρέπει να προχωρήσουν στις άλλες επιλογές, που παρότι η Νέα Δημοκρατία είχε έγκαιρα προτείνει, η Κυβέρνηση είχε αγνοήσει.

Έτσι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μετά από την ολέθρια καθυστέρηση, η προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας με τον Επενδυτικό Νόμο (όπου η αργοπορία σε συνδυασμό με τις αναποτελεσματικές διατάξεις του τον καθιστούν ουσιαστικά μηδενικής έως ελάχιστης απόδοσης).

Ακόμη μόλις πρόσφατα άρχισε να προβληματίζεται η Κυβέρνηση γιατί από την 5η θέση στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πέσαμε στην 23η θέση και να διαπιστώνει ότι εκτός από τον πολύτιμο χρόνο, χάσαμε και χρήματα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Εδώ και μήνες, περίπου μισό χρόνο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τις 7 Ιουλίου πέρυσι, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την Οικονομία.

Αγνοήθηκαν επιδεικτικά.

Μέσα σε αυτές βασική προτεραιότητα ήταν αυτή της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Ένας πραγματικά ανεκμετάλλευτος «θησαυρός», που με πρόχειρο υπολογισμό ανέρχεται στο ύψος των 300 δις Ευρώ. Που περιλαμβάνει εκτάσεις, ακίνητα, οικόπεδα, μαρίνες, ξενοδοχειακές μονάδες, παραλίες.

Δεν έχω το χρόνο να περιγράψω τις διαστάσεις και το περιεχόμενο αυτού του ιδιοκτησιακού κολοσσού.

Μπορώ όμως να πω ότι η κακοδιαχείριση όλης αυτής της περιουσίας προξενεί πέρα από θλίψη και απογοήτευση και έντονη ανησυχία. Γιατί εκτός από την εγκατάλειψη και την οικονομική απαξίωση της, έχουμε και φαινόμενα καταπάτησης του 40% περίπου των ακινήτων, χαριστικές εκμεταλλεύσεις με ελάχιστα ενοίκια άλλων και εν τέλει μηδενική αξιοποίηση.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι.

Μετά τις επανειλημμένες προτροπές της Νέας Δημοκρατίας προς την Κυβέρνηση για να ενδιαφερθεί για το μείζον ζήτημα, στις 9 Δεκεμβρίου του 2010, καταθέσαμε αυτήν την Επίκαιρη Επερώτηση. Μία εβδομάδα μετά, στις 15 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με διευρυμένη μάλιστα σύνθεση, για να καταλήξει σε βαρυσήμαντες, κατ΄αυτήν, αποφάσεις.

Λέει λοιπόν επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά :

«Εξέτασε και εισηγείται τη συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές Υπηρεσίες, τα Εθνικά κληροδοτήματα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ», καθώς και «τη δημιουργία φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης με τη μορφή ΑΕ των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου».

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι 1ον ήδη υπάρχουν σήμερα οι κρατικοί μηχανισμοί στο Υπουργείο Οικονομικών και 2ον ήδη υπάρχει φορέας με τη μορφή ΑΕ, η ΚΕΔ, αναρωτιέται κανείς πως άραγε θα μειωθεί το κράτος με τη δημιουργία επιπλέον κράτους.

Κύριε Υπουργέ.

Τα ερωτήματα που θέτουμε, πέραν των αναμενόμενων απαντήσεων, σκοπό έχουν να επισημάνουν ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να παραμένουμε αδρανείς, αμήχανοι ή βραδυκίνητοι. Όχι σήμερα, αλλά χτες, η μεγάλη ακίνητη Δημόσια περιουσία έπρεπε να αξιοποιηθεί για να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση.

Προχωρήστε ΑΜΕΣΑ.

Αλλά οπωσδήποτε με διαφανείς και καθαρές διαδικασίες.