Θαλάσσια συγκοινωνία Σαμοθράκης

Ο Βουλευτής Νομού Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ερώτηση για τη θαλάσσια συγκοινωνία της Σαμοθράκης.

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη

ΘΕΜΑ: «Θαλάσσια συγκοινωνία Σαμοθράκης»

Μέχρι πριν από δύο χρόνια λειτουργούσε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού της Σαμοθράκης τόσο με τον κύριο προορισμό που είναι η Αλεξανδρούπολη, όσο και με τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας και της Μυτιλήνης.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι γραμμές αυτές έπαψαν να λειτουργούν. Το γεγονός αυτό είναι ακατανόητο και αντίθετο σε κάθε έννοια του κράτους πρόνοιας για τους ακρίτες νησιώτες του Βορειανατολικού Αιγαίου. Οι ανωτέρω γραμμές δεν εξυπηρετούσαν μόνο το νησί της Σαμοθράκης αλλά και την Μυτιλήνη, την Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο καθώς και τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Το ζήτημα των θαλάσσιων συγκοινωνιών είναι διττό. Καταρχάς έχει να κάνει με την πραγματική και καθημερινή χρήση από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι χωρίς την ύπαρξη ακτοπλοϊκών γραμμών είναι απομονωμένοι και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Κατά δεύτερον, το ζήτημα της θαλάσσιας συγκοινωνίας, ενόψει και του ερχόμενου καλοκαιριού και της Τουριστικής περιόδου, είναι ζωτικής σημασίας καθώς είτε θα ενισχύσει είτε θα ανακόψει την όποια προοπτική ανάπτυξης του νησιού, στη δύσκολη μάλιστα αυτή οικονομική συγκυρία, με τους τουρίστες που θα επισκεφτούν το νησί, δίνοντας κίνηση στην τοπική αγορά.

Κατόπιν όλων αυτών

Ερωτάται η κ. Υπουργός

Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να υπάρξει μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της σύνδεσης της Σαμοθράκης, τόσο με τον κύριο προορισμό που είναι η Αλεξανδρούπολη, όσο και με τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας και της Μυτιλήνης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος

Βουλευτής Έβρου