15 Μήνες Νέας Διακυβέρνησης

Από την ημερομηνία που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, εδώ και δεκαπέντε μήνες, είχε κατά κοινή ομολογία, μια βασική πολιτική αδυναμία: Να «περάσει» στην κοινωνία, επικοινωνιακά, το σημαντικό έργο που επιτελεί. Αυτό, πέραν των γνωστών λόγων, που είναι η σύγκρουση με την κατεστημένη κατάσταση στο χώρο των Μέσων, οφείλεται και στο ότι ανάμεσα στο «πράττειν» και το «ομιλείν», επέλεξε τον ουσιαστικό και δύσκολο δρόμο της παραγωγής έργου. Και όχι της προβολής, πολλές φορές ανύπαρκτης δράσης.

Έτσι η πρόταση δυσπιστίας, που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απετέλεσε ένα ανέλπιστο δώρο και μια χρυσή ευκαιρία, ώστε να ακουστούν στη Βουλή, αλλά κυρίως στον Ελληνικό λαό, εν είδει απολογισμού και συνολικά, όλα τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, το έργο της Κυβέρνησης, η πορεία της χώρας, ο προγραμματισμός μας.

Ακόμη να καταδείξουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τα σημαντικά προβλήματα της χώρας μας. Γιατί πρέπει να μην λησμονούμε. Και γιατί οι στρεβλές πολιτικές του παρελθόντος, δεν είναι δυνατόν να παραγράφονται. Όταν τις ολέθριες συνέπειες τους, καλούμαστε σήμερα να διορθώσουμε. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να θυμόμαστε. Και για την απόδοση ευθυνών και για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Όσο και αν αυτό δεν αρέσει στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι του στερεί κάθε επιχείρημα και του αποδυναμώνει την οποιαδήποτε κριτική.

Τα λάθη του παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ δεν σβήνονται. Γιατί και να το θέλαμε, θα μας ακολουθούν για πολύ καιρό. Και εμάς σαν Κυβέρνηση, αλλά κυρίως τον Ελληνικό λαό, από το βαρύ φορτίο που του επέβαλε να μεταφέρει για πολλά χρόνια, με τις πολιτικές του, τις μεθόδους του, τον τρόπο λειτουργίας του.

Αφού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ το ζήτησε, ας δούμε τι κράτος το ΠΑΣΟΚ μας παρέδωσε:

 • Μια Δημόσια Διοίκηση όπου κυρίαρχα χαρακτηριστικά ήταν η διάλυση, η γραφειοκρατία, η δυσλειτουργία και η διαφθορά.
 • Μια Οικονομία σε πλήρες αδιέξοδο. Με το υψηλό Δημόσιο χρέος, τα τεράστια δημόσια ελλείμματα, την παντελή απουσία των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τη χαμηλή ως μηδαμινή ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, έρευνα και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.
 • Ένα κράτος ανυπόληπτο και εντός και εκτός Ελλάδας.
 • Ένα Κράτος με μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
 • Ένα κράτος ανίκανο να διαχειριστεί και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχει η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Με αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Με κυρίαρχα την κακοδιαχείριση, την κατασπατάληση, την αδιαφάνεια. Που σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε. Και μάλιστα, μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί καταφέραμε να μειώσουμε τις ζημιές, που το ίδιο προκάλεσε.
 • Μια περιφέρεια σε πλήρη εγκατάλειψη. Με τις μεγαλύτερες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.
 • Ένας αγροτικός κόσμος εγκαταλειμμένος, απροετοίμαστος και ανίκανος να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην ΕΕ, καθώς επίσης και, σε πολλά σημεία, δέσμιος των κακών χειρισμών που έγιναν από Ελληνικής, δικής του, τότε πλευράς.
 • Ένα κράτος που η Δημόσια Υγεία ήταν ο μεγάλος ασθενής και η Παιδεία αντί μοχλός ανάπτυξης, τροχοπέδη.
 • Ένα κράτος βασισμένο σε δημιουργικές λογιστικές, με πλασματική ευημερία και απανωτές υποθηκεύσεις του μέλλοντος.

Τους μήνες που πέρασαν, με όλο το τεράστιο φόρτο και ευθύνη της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, που η χώρα μας ανταποκρίθηκε πάνω από κάθε προσδοκία, προχωρήσαμε σε ένα πλούσιο και παραγωγικό έργο.

 • Αναμορφώσαμε το φορολογικό σύστημα, με μείωση των φόρων, υποστήριξη της κοινωνικής προστασίας και συνοχής, ενίσχυση της περιφέρειας, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
 • Ψηφίστηκε ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, με καθολική αποδοχή και παραδοχή των πλεονεκτημάτων του από όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας. Με στόχευση την ανάπτυξη, την απασχόληση, την περιφερειακή σύγκλιση.
 • Θεσπίσαμε νέο πλαίσιο στήριξης των Επιχειρήσεων με έμφαση στις ΜΜΕ.
 • Λήφθηκαν όλα τα μέτρα που ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα.
 • Αναδιοργανώνουμε τη Δημόσια Διοίκηση και τη θωρακίζουμε απέναντι σε φαινόμενα σήψης, διαφθοράς και αδράνειας.
 • Εξυγιαίνουμε τους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης.
 • Αναβαθμίζουμε την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της.
 • Αναμορφώσαμε το σύστημα παραγωγής Δημοσίων έργων.
 • Προχωρούμε στη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, για να κινητοποιήσουμε σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, να προωθήσουμε έργα πνοής στη χώρα μας, να απελευθερώσουμε πόρους για το κοινωνικό κράτος και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
 • Ξεκινούμε μια νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων με όρους διαφάνειας και συμφέροντος για τη χώρα μας.
 • Προσαρμόζουμε τη Γεωργία μας στα σημερινά δεδομένα, με ταχείς ρυθμούς, ώστε να προλάβουμε όλα όσα χάσαμε από κακούς χειρισμούς , ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής και καθυστερήσεις στην προσαρμογή της.
 • Έργα που είχαν εγκαταλειφθεί, στη μοίρα τους, με συντονισμένες προσπάθειες και ενέργειες, άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Δεκατρία χρόνια έπρεπε να περάσουν, για να έρθει η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, για να φτάσουμε στην πολιτική συμφωνία και υπογραφή.

Το διάστημα που πέρασε βάλαμε τα θεμέλια για τις μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές και τις τομές που απαιτούνται για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Κράτος. Και είμαστε συνεπείς μέχρι κεραίας στις διακηρύξεις μας.

Τώρα προχωρούμε στις μεγάλες αλλαγές. Σε αλλαγές που αποτελούσαν, για κάποιους, θέματα «ταμπού», θέματα μεγάλης κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικού ρίσκου, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το καθεστώς εργασίας στις ΔΕΚΟ, το ασφαλιστικό.

Και προχωρούμε, όχι έχοντας απλά στήριξη της κοινωνίας. Αλλά έχουμε την απαίτηση της και την εντολή της. Όπως αυτό καθημερινά αποδεικνύεται μέσα από την συνεχή επαφή με τον κόσμο αλλά και όπως καταγράφεται από τις μετρήσεις.

Και προχωρούμε με διάλογο και με πνεύμα και διάθεση συναίνεσης.

Αλλά και την απόφαση να καταλήξουμε.

Προχωράμε σταθερά και σίγουρα.

Γιατί έχουμε και στόχους και όραμα.

Κατανοούμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μετά τις απανωτές ετυμηγορίες του λαού και την αδυναμία του να παραδεχθεί τις παραλείψεις, τα λάθη και τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε τη χώρα.

Αλλά μέχρι να βρει τον βηματισμό του, που το ευχόμαστε, ας μην αναρωτιέται ο Αρχηγός του, αν εμπιστευόμαστε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Γιατί η απάντηση είναι προφανής:

Η πλειοψηφία της Βουλής το απέδειξε με την ψήφο της τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου.

Αλλά κυρίως, και αυτό έχει αξία, μας εμπιστεύεται ο Ελληνικός λαός.